Sari-sari

Är du hungrig? Glömt att köpa korv? Kanske du är sugen på snacks eller behöver du blöjor till bebisen? När nöden tryter är det till en sari-sari du beger dig.

Sari-sari betyder “variation” på tagalog och är samlingsnamnet för en liten butik med stor variation på utbudet. Mestadels finner du matvaror, konservburkar, godis och kryddor i dessa butiker. Vissa sari-sari säljer alkohol, kontantkort till mobilen och andra nödvändiga saker du behöver för dina vardagsbestyr.

Enbart här i Zaidas kvarter finns det fem stycken sari-sari inom en räckvidd av 50 meter. I en av butikerna brukar vi handla nybakta pandesal. Ett slags vitt bröd med söta brödsmulor ovanpå. Perfekt för frukost. I en annan sari-sari har de endast frukt och grönt.

Pandesal
Pandesal

Sådana saker du glömt att handla på marknaden eller i de större affärerna finner du alltid i dessa butiker. Det bästa med sari-sari är att de är öppna nästan dygnet runt och finns överallt. Måhända att de ser primitiva ut men de fyller sitt syfte väldigt väl. Sari-sari är svaret på Sveriges Gevalia, om du nu helt plötsligt får oväntat besök.

Hur fungerar det att handla i en sari-sari?

Du stiger aldrig ordagrant in i butiken. Sari-sari utmärker sig genom att bara vara en lucka eller ett galler för kunden. Genom gallret kan du se alla varor. När du bestämt dig för vad du ska köpa pekar du på varorna och frågar vad de kostar. Butiksinnehavaren svarar och du nickar, sen betalar du och tackar för besöket. Piece of cake.

Article by Robin Liendeborg

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.