Dangwa är blomsterälskarens paradis

– Klockan närmar sig 22.00 och jag sätter mig i en jeepney på väg till Tito Boy. Han ska köra oss in till ett kvarter i Manila som heter Dangwa. Där ska vi köpa blommor till bröllopet. Jag vet inte vad jag förväntar mig ännu.

Först när jag hörde talas om planerna att handla blommor i Dangwa tänkte jag att det är dårskap. Vem kör och handlar blommor så sent? Finns det ens blombutiker öppna vid den här tiden på dygnet?! Jag fick så jag teg. Det var en upplevelse för livet.

Jag blev försedd med information om att det här kvarteret är helt unikt i sitt slag. “Ett kvarter av bara blommor” löd slagorden.

Efter ca 2 timmars bilfärd mitt i natten parkerar vi en bit ifrån kvarteret. Jag blir strikt förbjuden att ta med mig pass och mobiltelefon. Stölder är mer än vanligt i denna stadsdel. Nu i efterhand var det synd att jag inte tog med mobiltelefonen. Det är av den orsaken jag inte har några foton från denna magnifika upplevelse.

En-två minuter senare promenerar vi in i ett av de mest annorlunda och enastående kvarter jag skådat i mitt liv. Det undgick mig inte att hålla emot av förundran. Jag stod och gapade med öppen mun. Förbryllad till max.

Jag möts av människor som ägnar hela sitt liv åt blommor. Blommor från topp till tå. Blommor överallt och i regnbågens alla färger.  Dofter och aromer attackerar min näsa tusenfalt. Det finns ingen mening med att räkna, urskilja eller sortera.. I Dangwa finns hundratals “stall” (läs blombutiker) att beskåda och samtliga är öppna 24/7, året om. Butiksägarna har inga hem. De sover i solstolar bredvid sina blommor. Det här är deras liv. Det är deras brödföda och leverne. Floran hanteras på ett så häpnadsväckande och omsorgsfullt vis. Precis som om de färggranna blommorna är deras egna små barn.

Intrycket är svårfångat. Vackert.. Mycket vackert är det. Samtidigt bjuder den sublima miljön på något dystert. Människorna i detta kvarter lever ett liv med mycket transparenta regler. Jag förstår genast att jag är den första vita människan som besöker Dangwa på en mycket lång tid. Alla vill sälja sina blomster till mig. Försäljarnas behov av pengar är stort och konkurrensen mellan stallen är enormt märkbar. Jag känner mig lite fåfäng av all uppmärksamhet.

Till höger och till vänster ser jag gamla män utföra sitt hantverk med fantastisk noggrannhet och exakthet. De virar och gör blomsterkransar med sådan snabbhet att jag inte förstår att det är rent möjligt.

Dagligen anländer bussar och lastbilar med nyplockade blommor från Baguio. Med en transportsträcka på ungefär 250km hinner blommorna inte fördärvas. Blommorns livslängd sträcker sig upp emot en veckas tid och priserna varierar stort. Vissa stall fokuserar enbart på dyrgripar, mer sällsynta blommor som kan kosta upp till 400-600 pesos stycket. I regel kostar en bunke blommor 40-100 pesos.

Dangwa kommer leva kvar i mitt minne hela livet ut.

Article by Robin Liendeborg

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.